Priče

Osmeh ispod crvenog nosa

Kosa mi opada, lice mi je naduveno, koža gruba, podočnjaci sve tamniji što više spavam. Stvari neoprane u veš mašini sigurno već vode ljubav, imale su nedelju dana da shvate da su osuđene da se zavole tu gde su. Tri crvene haljine koje zanose svojom dužinom i nedostatkom tkanine na leđima, sportske čarape, koje žele razbijaju prefinjenost koju iovako gazdarica haljina ne poseduje, majice koje nose mirise teških dana i svakog dana novi par donjeg veša uskače među njih, presrećan jer je sišao sa zadnjice koja je nažuljena od sedenja i ležanja.
Opran veš isto toliko visi na kineskom sušarniku, koji me je isprva oduševljavao, a sada me nervira. Beživotna garderoba, baš kao i ja, čeka da neko drugi uradi sav posao, dok ja brojim dane za onim o čemu čeznem.
Ipak, ono ludačko u meni, što mnogi povezuju sa hrabrošću, ili su samo učtivi, ne da mi da odustanem od sebe. Na fizičku pojavu sebe iovako dugo ne marim, jedinstvenost se ne postiže garderobom, ali se ističe, ako to umeš. Oblačim na sebe ono po čemu me prepoznaju. Osmeh, trenerku preko helanki, patike koje su se izlizale i već su šuplje na đonu, jednobojnu majicu i topao duks. Ništa u šta biste hteli da gledate, a na tu kartu i igram. Tako me ljudi gledaju u osmeh, u bore pokraj očiju, raširene nozdrve i smeju mi se.
Oduvek sam htela da budem klovn i zamišljala sam da za to treba imati odelo, ali kao što rekoh, ne čini nas odelo onim što jesmo. Ja sam klovn i bez crvenog nosa, afro kose boje duge, dugačkih cipela, pantalona na pruge i košulje na tufne.
I kud ćeš veću hrabrost od te da budeš svoj u svetu izlizanih ljudi, želja koje zahtevaju vreme, puteva koji te odvuku u samostalnost, ali ne i samoću? I kud ćeš veću ludost od te da veruješ, da si takva, daleka, nekome potrebna i da te jedva čeka?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s