Priče

Sramota me je

Razmišljam o tome koliko sam prilika ispustila i koliko sam puta ispadala neozbiljna samo zato što sam se stidela sebe, svojih dela ili čak nedela. Sećam se, jednom sam propustila da vakcinišem psa kada je trebalo i nakon toga me je dugo bilo sramota da odem kod veterinara i da to odradim sa par dana zakašnjenja, jer sam svesna da to nisam uradila iz neodgovornosti. Opet, da je odvedem kod drugog veterinara, ni to nije opcija, jer kako da izdam veterinara sa kojim sam ponekad i sarađivala.

Sećam se i kada sam bila mlađa i razgledala suknje po prodavnicama, kada su me suknje i zanimale, a retko ko je to znao i primećivao, nisam se usuđivala da kažem prodavačici da tražim suknju iznad kolena, jer šta će žena pomisliti o meni pubertletliji.

Zatim studentski dani gde sam svojim zalaganjem i redovnim dolascima na nastavu „zaradila“ veliki kredibilitet kod profesora, ali u samo u smislu da me znaju kao vrednog i radnog studenta, pa kada dođe dan za ispit, izlazila bih na pismeni ispit ako sam makar i jednom pročitala gradivo, ali nikad prepisivala. Opet ono čuveno, šta li će profesori misliti o meni ako prepisujem. Na usmeni nisam ni izlazila nespremna, da se baš ne obrukam, iako sam i tako poluspremna to uspevala.

Sramota me je bilo da tata pita doktora da uđem preko reda, sramota me je bilo da mi neko pomogne da dobijem posao tako što će reći da me poznaje, jer bih smatrala da je preko veze, sramota me je što kao uzoran student ne završavam master u roku, kao što sam akademske studije, sramota me je što poželim da napišem knjigu, a veoma sam mali broj knjiga pročitala, sramota me je da pošaljem ispravljen seminarski profesoru, jer mislim da su ga moje greške u istom mnogo razočarale (a u stvari je verovatno i zaboravio na njih)…

Ponekad se postidim i zbog drugih, jer oni nemaju srama, pa valjda neko mora. U ovom moru sramote postoji još nešto čega se stidim, ali me je sramota da i o tome pišem.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s