Priče

Voleo sam je

Nije bila lepa za svakoga, ali je bila simpatična. Mada, kada biste je videli mojim očima, rekli biste da je bila najlepša na svetu. Nisam joj govorio da je lepa, jer nije volela da to bude. Lepota je za nju bila precenjena i jeftina. 

Govorio sam joj da zrači očima i osmehom, da joj je telo zdravo i jako, a u isto vreme zavodljivo i privlačno. Voleo sam da je gledam kako se crveni dok joj govorim sve to i kako stidljivo spušta pogled i moli me da prekinem sa tim govoratanjem. Nije razumela da se nekome baš takva dopada i da nekome baš takva odgovara.

Krišom sam je gledao dok peva, kako joj se obrve pomeraju i oči zatvaraju, kako se udubi cela u pesmu, pa sam se i pravio da ju je lako slušati, iako joj nije baš svaka pesma, koju je volela, „ležala“. Gledao sam je dok sprema palačinke kako ih ponosno okreće prstima i svaki put se opeče, ali prećuti, da ne bi zaličila na sve one ostale devojke koje se žale i pri manjim ogrebotinama.

Mada, umela je da bude hipohondar. I tada sam je voleo i bila mi je smešna. Znao sam da je tada tražila pažnju. Voleo sam njen smisao za humor. Zapravo, ona nije imala smisla za humor, ona je to bila i živela. Njeni iznenadni visoki tonovi, lica koja se menjaju i imitiraju nekoga, telo koje skače svuda po sobi kao zvrk, upadice koje nemaju smisla ni sa čim prethodno izgovorenim, a onda i njen smeh koji probija svaku tišinu do prizemlja i nazad do 7. sprata; sve je to bilo humor.

Voleo sam što su je sitnice činile srećnom, ali su isto tako mogle da je učine i tužnom. Nisam najbolje razumevao kako to da joj više znači spontan zagrljaj od toga da joj kupim novačnik, ali mi se to sviđalo. Bila je kao veliko dete koje želi sve „sada i odmah“, kako je volela da kaže. Reši da kupi telefon, i mora da se prevrne pola grada zbog toga. Bila je uporna! I zbog toga sam je voleo.

Njena ljubav prema životinjama i saosećanje prema njima mi je ispunjavalo srce i činilo da osećam da je ona prava i da će i mene razumeti, voleti i čuvati baš kao i njih. Imala je osećaj za druge, znala je da priđe onima koji se osećaju loše i da im promeni dan. Njeni dolasci na dogovoreno mesto su uvek bili ispunjeni osmehom i pričom.

Voleo sam njene duge priče, čak i onda kada su bile dosadne. Bila mi je presmešna kada se izgubi u detaljisanju i pokušaju da objasni neki događaj i onda samo promrlja kako sve to nije ni važno i brzo me pita: „Šta ima kod tebe?!“. E da! Voleo sam i kada kupi nešto novo, pa me pita kako joj stoji, a onda nađe stotinu i jednu manu tome, ali ipak rado nosi; Ili kad opere kosu, pa je sama miriše i onda dođe kod mene, gurne mi glavu pod nos i kaže: „Pomiriši mi kosu! Je l’ da da divno miriše? Pomazi me malo po kosi, da vidiš kako je meka.“ To su bila naređenja u vidu molbi.

Nisam voleo kada mi kaže: „Čeki me“ ili „Masiraj me!“, ali se tako slatko nameštala da je češkam i masiram, da je ruka jednostavno sama radila ono što ona želi. Voleo sam njen entuzijazam oko svega novog što se događa, njen optimizam oko svega što je moglo da krene naopako i to što je bila veliko dete u telu stabilne i jake devojke; Usudio bih se da kažem i žene.

Voleo sam što zna šta želi i pomalo se plašio toga. Voleo sam i to što i kada ne bi dobila ono što želi, nalazila bi način da predstavi sebi to kao nešto što se s razlogom baš tako dogodilo i što bi nešto drugo, sledeće, želela više i jače.

Voleo sam je uplakanu i nasmejanu, srećnu i tužnu, borbenu i odbrambenu, plašljivu i jaku, odsečnu i nežnu, svadljivu i ćutljivu, ali sam je najviše voleo kada sam joj ja mamio osmeh na lice i kada je i ona mene volela.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s