Priče

Oprostite mome dedi

Oprostite mome dedi i probajte da razumete. Imao je samo najbolje namere. Oprostite mu njegov izbor, za koji je on mislio da je najbolji.
Nije on kriv što ne ume da se služi kompjuterom, da pretražuje internetom.
Nije on kriv što nema više od srednje škole i što ga je majka ostavila još kao malog i što ga je bomba odbacila sa tvrđave na brdo zvano Majdan i što su ga u ruševinama jedva pronašli.
Nije on kriv što je morao da radi od 7. godine i što je hranu dobijao tako što mu je baba radila kao kuvarica za Nemce, pa ispod miške krila i donosila polovinu hleba za dvojicu mladih dečaka, kojima je sve malo.
Nije on kriv što je vrlo mlad počeo da radi kao šegrt, a onda dostigao nivo majstora. Obišao je svet tim molerskim zanatom.
Oprostite mu što sve što sada zna čuje sa televizije, čita iz novina, a u knjigama koje on čita se ne pominje nikakav lažljivi Vučić.
Oprostite što sve to podnosi ili sam, ili sa babom, ili sa psom, bez unuke koja misli da je njeno bolje sutra čeka ako završi fakultet, a ne provodi vreme sa dedom kojem su dani odbrojani, niti sa unukom koji je počeo da kroji svoj život.
Oprostite mu što se njegovo staračko mišljenje ne podudara sa našim mladalačkim, jer je sam sa tim mislima 24 sata dnevno.
On je meni rekao kako će glasati da mladima bude bolje. On je verovao. On veruje!
Oprostite mu vi, jer on sebi neće moći da oprosti kada vidi da je ipak put do pakla popločan dobrim namerama! On sebi neće, kada unuka više ne bude imala vremena da ga poseti, jer će juriti 4. posao, kako bi isplatila tuđi stan za svoj život.
Oprostite mome dedi, koji je i vaš deda, i vaša baba, nečiji roditelji, nečije uspomene, nečije davno zakopano.
Možda je sada pogrešio, ali za celo moje detinjstvo nije imao grešaka. Ne za ono koje ja pamtim!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s