Priče

Prošlost

Prošlost zvuči tako jednostavno, zaboravljeno, kao da je apstraktna i izmišljena. Zapravo, prošlost su uspomene koje peku, ali i uspomene koje nam ulepšaju minut, dva. I svi imaju prošlost. Ili ona ima svakoga od nas?!

Upoznajem ga, svog satkanog od događaja iz prošlosti koje su ga povredile, ali omogućile da bude takav, odgovarajući. Odolevam iskušenjima da o najvećoj ljubavi saznam više, ali odolevanje je slabo nad pritiskom dosade. Fotografije dva nasmejana lika, pogledi koji dosežu u srce jedno drugom, i u isto vreme to srce miluju. Poljupci zatvorenih očiju, s rukama na vratu, kao znak da je drži kao malo vode na dlanu. Usnule glave na njegovim ramenima, ona se i dalje smeši, a on je srećan.

Svaka linija na njegovom licu govorila je ljubav, sreću i verovanje u zauvek. Mika Antić je rekao da je svaka ljubav prva. Treba se pomiriti s tim da ću možda biti peta prva ljubav, i da nikada neću izazvati u njemu ono što je ona, jer će se uvek bojati da ne bude povređen kao tada. Teško je i pristati da ideš na mesta gde je nekada išao s njom i dozvoliti da na taj način ta mesta zaboravi, da na njima ostavi vaš mirirs i trag. Pomalo je bolno što se tvojim očima neće diviti kao što se divio njenim plavim očima. Svako srce koje pošalje, biće podsećanje da ga je njoj nekada slao. Spavanje na njegovim rukama i gledanje njega dok spava, biće samo nalik na nju, neće biti originalno, ni drugačije. Biću ljubav i biću prva, ali peta.

Šta je onda prošlost? Podsednik za buduće, opomena za sadašnje, prolaznost koja bledi, ali se ne briše?

Da li smo dovoljno jaki da prošlost ostavimo gde i treba, ili postoji još kukavica, poput mene, koje svoje nedostatke traže u očima drugih, da bi opravdali svoje strahove? Strahovi koji takođe datiraju iz i zbog prošlosti.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s