Priče

Prijatelju, izvini! Nisam tako planirao

Prijatelji su za ceo život! Nema tu velike mudrosti, ili možda, ipak?!

U jednom trenutku pomisliš kako si najbogatiji čovek na svetu, jer imaš armiju ljudi za koje veruješ da te gledaju istim očima kao i ti njih, ili čak, može to biti mala četa, ali odabrana. NO! Već u drugom mahu shvatiš, pravi prijatelji, ta mala četa koja te voli, poštuje, uvažava takvog kakav jesi, prihvata sa svim manama i vrlinama, kao i ti njih, da je to zapravo jedino pravo što imaš. Kad si daleko od te čete, želiš da se zbližiš sa drugima, da dodaš još kojeg člana u taj odabair koji možeš nabrojati na prste jedne ruke, čisto da bi ih bilo na dve. Možda baš zato imamo dve ruke, i deset prstiju, da svakom možeš dati ime nekoga za koga si spreman dati sve, i koji je spreman isto toliko uzvratiti.

Započinješ nešto, pomalo stidljivo, dok se ne uhodaš. Međutim, vremenom to krene, i ne primetiš kad su određene osobe počele da ti znače toliko, ne primetiš da si ih upoznao sa svim svojim navikama, osećajima i običajima, i što je najgore, ne primetiš kad i oni sami postanu tvoja rutina. Viđanje sa njima, razgovor, šetnja, smejanje, saveti, šale, učenja, brisanje suza, rame za plakanje, svađanje koje se završava osmehom, sve to postane nešto što je normalno da imaš kraj sebe i u svome životu.

Međutim, u trenucima samoće ti uvidiš da možda nemaju svi isti doživljaj tog prijateljstva, te bliskosti i te potrebe za tobom, kao ti za njima. Uvidiš da si samo slučajnost koja se zadesila na putu do njegovog cilja. Jednom mi je neko rekao: „Svako od nas ima svoj cilj, i ako se nama putevi ukrste na duže staze, družićemo se, ako ne, to je tako, svako ide svojim putem. SAM!„. Pa pomislih, izvini što sam imala plan da te predstavljam svojoj deci kao svog prijatelja sa fakulteta, kao svog životnog druga sa kojim sam mnogo prošla; pomislim, izvini što se, pre nego što si postao deo moje svakodnevnice, nisam setila da te pitam: „Da li i ti planiraš da budeš i ostaneš neko za ceo život?“ Možda bi mi već tada rekao: „Izvini, nisam tako planirao!“ 

Ali ima, naravno, tu i moje krivice. Verovatno su i mene neki planirali da im budem prijatelj za života, ali ja to nisam želela i uviđala. Možda sam nekada bila isuviše zaslepljena tom svojom idejom o našem prijateljstvu, da nisam želela da je iko „ruši“ tako što će me pomalo odvući i na svoju stranu. I tu je bila moja greška! Kada je nešto čoveku uvek tu za njega, on vremenom to prestane da primećuje, to se uvek očekuje i podrazumeva, pa se zato i kaže da uvidimo šta smo imali, tek nakon što bez toga ostanemo. A sigurno da me najviše plaši činjenica to što se ponašaš kao da nisi, a i ne osećaš da si, ostao bez nekoga vrednog (bar si nekad tvrdio da sam najbolje što si upoznao u svom životu). ILI me možda plaši to što ja postajem ravnodušna, i mirim se s tim da ti ne želiš više biti neko meni bitan, prijatelj kojeg volim sa svim što ima i nema.

„Prijatelji su porodica koju sami biramo!“. Ali da bi se prijateljstvo rodilo i trajalo, potrebno je da oboje to žele. To je kao ljubav, i svađa. I za jedno i za drugo je potrebno dvoje, koje isto to žele.

Pa tako, hvala mojoj prijateljskoj porodici, koja ostaje i opstaje i u suzama i u smehu, i u svađama i u ljubavi, i u lepom i u ružnom. Hvala ljudima koji mi ukazuju i znaju da nisam savršena, a ipak me vole i prihvataju, i menjaju bez da to nekad i žele. Hvala im, jer mi se uvek obraduju kad me vide, hvala im, jer bez njih ne bih bila ovo što sam danas (možda nisam mnogo trenutno, ali bez vas ni to ne bih bila). Hvala vam što se radujete mojim uspesima kao svojim, što delite moju tugu i bes, i upijate ih, i odnosite od mene.

Svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna, a možda i nije. Ko se pronađe ne treba, a možda i treba. Zaključak je jedino siguran i oko njega se pitanje ne pravi! Volim vas ljudi!

10. Oktobar 2014. Početak kraja

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s